vissza

Mi az a vállalatirányítási rendszer (ERP), miért jó ez cégünknek?

2018. december 01.

Az ERP egy rövidítés, amely az Enterprise Resource Planning angol kifejezésből keletkezett, magyar fordítása Vállalati Erőforrás Tervezés, a magyar nyelvben vállalatirányítási rendszerként találkozhatunk vele.
A vállalatirányítási rendszerek egyik fő alkotórésze egy számlázó rendszer, amely képes együtt kezelni a vállalat kimenő és bejövő számláit. Egy jó vállalatirányítási rendszer azonban ennél jóval több, hiszen például segíti a cég működését a vállalati pénztár és banki nyilvántartás vezetésével, valamint ezek mellett a rendszer még nagyon sok funkciót hivatott ellátni. Egyik legfontosabb tulajdonsága ez az integritás, valamint, hogy képes egymásra épülő bizonylati láncolatokat kezelni. Segítségével a vállalat működése során keletkező bizonylatok többsége egy előzmény bizonylatból elkészíthető, azaz nem szükséges megadni újra és újra a bizonylati tételeket (például: vevői rendelés -> szállítólevél -> számla).
Képzelje el, hogy mennyivel egyszerűbb és gyorsabb lehet vállalata működése, ha egy vevői árajánlat elkészítése során keletkezett bizonylatból néhány gombnyomással készíthet például egy vevői rendelést, szállítólevelet, számlát. Sőt, akár egy szállítói rendelést is generálhat a felmerült vevői igényből, amennyiben a kívánt termék nem áll Önnél rendelkezésre készleten.